BEWEGING VOOR DE JONGE HOND

Een Golden retriever pup groeit in zijn eerste levensjaar heel hard, van een pupje van ca. 450 gram tot een grote hond van ca. 30 tot 38 kilo. Zelf zien we vaak niet de enorme groei die de pup doormaakt, maar mensen die de pup even niet hebben gezien zullen zeker regelmatig opmerken, jeetje was is hij/zij gegroeid. Het is dus zeer belangrijk stil te staan bij de snelle groei.
 
De groei is een kwetsbaar proces. Sommige botten moeten in de lengte groeien en bepaalde botten zijn van kraakbeen en moet zich eerst nog verharden.
De lengtegroei komt tot stand doordat de groeischijven van kraakbeen aan weerskanten van het bot door celdeling voor nieuwe botcellen zorgen. Verharding van het bot geschiedt doordat via het bloed benodigde mineralen worden aangevoerd die tussen de cellen worden afgezet. Spieren hebben zich nog nauwelijks kunnen ontwikkelen en ook de gewrichten zijn nog aan verandering onderhevig.

In het eerste levensjaar zijn daarom VOEDING, RUST en AFGEPASTE BEWEGING van groot belang.
Een flinke blessure is immers zo opgelopen.

wandelen
Zelf houd ik mij aan een wandelschema met een pup afhankelijk van de leeftijd:
8 weken oud - 5 minuten
12 weken oud - 10 minuten
16 weken oud - 15 minuten
Elke maand dat de pup ouder wordt mag er 5 minuten bij.

De tijd is niet het enige wat belangrijk is, maar ook zeker de ondergrond waarop de pup loopt. Het is daarom ook niet aan te raden om met een jonge hond op het strand te gaan wandelen. Het mulle zand is niet goed voor hem/haar. Ook gladde ondergrond is heel slecht, vanwege de glijpartijen.
Het spelen met andere honden is voor de socialisatie erg belangrijk, maar te wild spelen zeker niet. Ook met ballen en stokken gooien is erg leuk, maar zeker af te raden; het abrupte stoppen is erg slecht voor het opbouwende skelet. Neem daarom ons advies ter harte: DOE VOORZICHTIG MET UW PUP.

spelen
Een pup zal spelen tot hij/zij erbij neervalt. Spelen is leuk, maar let goed op, zeker met grotere, oudere honden. Het kan te onbenullig gaan. Met pups let met vaak nog wel goed op dat het niet te hard te wild gaat, maar ook een opgroeiende jonge hond tussen de 6-12 maanden kan hierdoor flinke blessures oplopen.
Stukjes kraakbeen kunnen afscheuren en in de gewrichten voor pijn en slijtage zorgen. Overbelasting kan een gewricht van vorm doen veranderen en voor pijnlijke botwoekeringen zorgen, die nauwelijks weg te halen zijn.

springen
De botten groeien snel, kraakbeen moet omgezet worden in bot en alle gewrichten moeten goed aansluiten. Een hond heeft geen sleutelbeenderen, waardoor de voorpoten praktisch alleen met spieren en ligamenten vastzitten aan de romp. Dat is voor mij dan ook een reden om een hond zeker tot een jaar oud en soms nog wel iets langer niet in en uit de auto te laten springen.

fietsen
Over de leeftijd wanneer je met je hond mag fietsen zijn de meningen verdeeld. De één begint met zes maand al, de ander met een jaar en sommigen zelfs pas met anderhalf jaar.
Zelf begin ik vanaf een jaar, nadat ik de jonge hond heb laten röntgenen op heupen en ellebogen en de uitslag binnen is.
Er bestaat een officieel fietsschema voor de Golden, welke je elders onder de algemene info op mijn website kunt vinden.