REU OF TEEF
 
Qua grootte is er verschil. Volgens de standaard behoort de reu een schofthoogte te hebben van 56-61 cm en de schofthoogte van de teef behoort te liggen tussen de 51-56 cm. De reu is niet alleen groter, maar ook grover gebouwd.
 
De reu, en dat geldt niet alleen voor honden, heeft een wat impossantere uitstraling als een teef.
 
Een reu zal qua gewicht ook meer wegen en is daarom meestal ook wat sterker als een teef.
 
Verder kan een reu wat dominanter zijn, zeker wanneer hij een andere reu tegenkomt dan kan hij zijn staart wat hoger gaan dragen. U bent en blijft echter ten allen tijde de baas.
 
Een teef wordt loops. De loopsheid duurt plm. 3 weken en zij zal haar leven lang elk jaar opnieuw loops worden, tenzij wij ingrijpen natuurlijk. Sommige teven hebben daar last van en kunnen wat humeuriger zijn. Ook kunnen teven na de loopsheid schijnzwanger worden. Tijdens de loopsheid is het zeer verstandig goed op uw golden te passen en deze aangelijnd uit te laten.
 
De reu daarentegen kan ook last hebben van de loopsheid van teven bij hem in de buurt. Sommige willen alleen maar richting de loopse teef, willen niet eten of eten slechter. Verder kunnen ze wat pieperig en onrustiger zijn. Besef hier bij wel dat teven het hele jaar door loops kunnen worden, zeker als u in een buurt woont met veel teven. Ze worden nu eenmaal niet allemaal tegelijk loops.
 
Verder wordt gezegd dat de reu overal tegenaan wil plassen. Dit kan, maar hoeft beslist niet. U bent de baas en bepaald waar deze mag plassen. Ook een teef zal tegen haar loopsheid aan vaker dan één keer plassen. Ze moet natuurlijk de reuen wel laten weten waar ze woont. Leer uw pup dan ook op commando te plassen, kan super handig zijn. Het is voor een pup dan ook prettig een plek te hebben, waar hij/zij van begin af aan mag plassen.
 
Ik heb door de jaren heen zowel reuen als teven mogen hebben.
Reu of teef ze zijn me allemaal zeer dierbaar, ze hebben allemaal hun voors en tegens, maar het allerbelangrijkste is toch hun karakter, hiermee moeten we het immers 365 dagen per jaar, 24 uur per dag doen!!!